Бързото и адекватно взимане на решения зависи от гените

Екип от германски учени на института за изследване на човешкото развитие „Макс Планк” (Берлин), откри връзката между наличието на определен ген и взимането на бързи и правилни решения. Оказва се, че нерешителността не е просто признак на

2009-10-21 18:38:12
Бързото и адекватно взимане на решения зависи от гените
Екип от германски учени на института за изследване на човешкото развитие „Макс Планк” (Берлин), откри връзката между наличието на определен ген и взимането на бързи и правилни решения. Оказва се, че нерешителността не е просто признак на плахост и несигурност, тя е и генетично обусловена.
Според резултатите от изследването, главна роля при взимането на бързи решения играе ензимът СОМТ, който влияе на нивото на допамин в човешкия мозък. Хората, които носят “Val” вариация на този ензим, са способни много бързо и адекватно да взимат решения. Докато хората, носещи „Met” вариацията на ензима, дълго време обмислят решенията си и в крайна сметка много често не правят най-добрия избор.
Учените намерили обяснение на този факт, като изучили как точно генът „Val” влияе на мозъка. Те установили, че наличието на тази вариация води до повишаване на мозъчната активност в префронталния кортекс, което от своя страна води до по-бързо и адекватно взимане на решения.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия